A csodálatos fokhagyma
A fokhagyma jótékony hatásairól szóló első javallatot az i. e. 3000 körül vésték sumér ékírásos agyag-táblákba. Az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak rendszeresen fogyasztották, és persze termesztették is.
A fokhagyma egy igazi tápanyagbomba, ugyanis kevés olyan növény van, amely annyira nagy mennyiségben tartalmazna a szervezet számára jótékony hatású anyagokat, mint a fent említett zöldség.
Sokoldalú gyógyhatását és erős aromáját és igen hosszú ideig tartó, intenzív szagát annak a körülbelül százféle kéntartalmú vegyületnek (allil-szulfid) köszönheti, melyet a fokhagyma gerezdek tartalmaznak.
Számos tudományos kutatás bizonyította az elmúlt években, hogy a fokhagyma segít megelőzni a koszorúér-betegségeket. Hatástalanítja a véralvadásban szerepet játszó fehérjéket, értágító tulajdonsága révén pedig csökkenti a vérnyomást, és koleszterincsökkentő.
Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a gyomorfekély kialakulásában komoly szerepet játszó Helicobacter pylori ellen is remek ellenszere a fokhagyma.
Az amerikai Wright State University szerint a fokhagyma majdnem olyan jó antbiotikum, mint a penicillin. Ráadásul a fokhagyma egyik fontos előnye, hogy testünk idővel sem válik ellenállóvá vele szemben, mint néhány modern antibiotikum esetében.
Egészséges antioxidáns, azaz baktérium- és vírusölő hatása mellett, a fokhagyma (különösen az érettebb gumók) erőteljes antioxidánsként is viselkedik. Az antioxidánsok pedig segítenek megvédeni testünket a szabadgyökök káros hatásaitól.
Kellemetlen szaga ellenére fogyasszuk rendszeresen egészségünk érdekében!!! Az illatát pedig néhány korty tejjel nagyrészt semlegesíthetjük is.