Eperlekvár, eperdzsem recept
Szereted az epret? Hát akkor ideje megpróbálni elrakni belőle későbbre is!
Eperdzsem
· 3 kg eper
· 1 kg cukor
· 3 tasak Dzsemfix Extra
· 1/2 citrom reszelt héja
· néhány csepp citromlé
Elkészítés
- Az epreket megmossuk, kicsumázzuk.
- Ép zománcú lábosban összekeverjük a cukorral és a dzsemfixálóval.
- Feltesszük főni, időnként óvatosan kevergetjük, hogy az eprek ne törjenek össze.
- Belereszeljük a fél citrom héját, és belecsorgatjuk a citrom levét. Ha felforr, 5 percig tovább forraljuk.
- Frissen mosott, kiforrázott befőttes üvegekbe töltjük.
- Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük. Jól betakarjuk, hogy minél lassabban hűljön ki.
Eperlekvár zöld citrommal
Hozzávalók:
1000 g földieper (előkészítve mérjük le)
4 db zöld citrom
100 ml vodka
1 tasak Dr. Oetker Befőzőcukor Extra 2:1
Előkészítés:
A földieper szárát eltávolítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és lemérünk belőle 1000 g-ot. 2 zöldcitrom levét kifacsarjuk, a másik 2 citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, meghámozzuk, a citrom héját és húsát vékony csíkokra vágjuk.
Elkészítés:
Az előkészített eper felét pürésítjük (turmixoljuk), egy főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a maradék epret, a zöldcitrom héját és a gyümölcshúst, és a befőzőcukorral elkeverjük. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Az egészet állandó keverés közben újra felforraljuk, legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. A citrom levét és a vodkát hozzákeverjük, végül levesszük a tűzről. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
"Dr Oetker recept"