Eperlekvár, eperdzsem recept

2013.05.24 20:55

Szereted az epret? Hát akkor ideje megpróbálni elrakni belőle későbbre is!

Eperdzsem

·         3 kg eper

·         1 kg cukor

·         3 tasak Dzsemfix Extra

·         1/2 citrom  reszelt héja

·         néhány csepp citromlé

Elkészítés

  • Az epreket megmossuk, kicsumázzuk.
  • Ép zománcú lábosban összekeverjük a cukorral és a dzsemfixálóval.
  • Feltesszük főni, időnként óvatosan kevergetjük, hogy az eprek ne törjenek össze.
  • Belereszeljük a fél citrom héját, és belecsorgatjuk a citrom levét. Ha felforr, 5 percig tovább forraljuk.
  • Frissen mosott, kiforrázott befőttes üvegekbe töltjük.
  • Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük. Jól betakarjuk, hogy minél lassabban hűljön ki.

Eperlekvár zöld citrommal

Hozzávalók:
1000 g földieper (előkészítve mérjük le)
4 db zöld citrom
100 ml vodka
1 tasak Dr. Oetker Befőzőcukor Extra 2:1
Előkészítés:
A földieper szárát eltávolítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és lemérünk belőle 1000 g-ot. 2 zöldcitrom levét kifacsarjuk, a másik 2 citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, meghámozzuk, a citrom héját és húsát vékony csíkokra vágjuk.
Elkészítés:
Az előkészített eper felét pürésítjük (turmixoljuk), egy főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a maradék epret, a zöldcitrom héját és a gyümölcshúst, és a befőzőcukorral elkeverjük. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Az egészet állandó keverés közben újra felforraljuk, legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. A citrom levét és a vodkát hozzákeverjük, végül levesszük a tűzről. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.

"Dr Oetker recept"