Fokhagymával az egészségért

2013.02.18 17:18

 

A fokhagyma jótékony hatásairól szóló első javallatot az i. e. 3000 körül vésték sumér ékírásos agyag-táblákba. Az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak rendszeresen fogyasztották, és persze termesztették is.

 

A fokhagyma egy igazi tápanyagbomba, ugyanis kevés olyan növény van, amely annyira nagy mennyiségben tartalmazna a szervezet számára jótékony hatású anyagokat, mint a fent említett zöldség.  Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot - vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet — tartalmaz

 Sokoldalú gyógyhatását és erős aromáját és igen hosszú ideig tartó, intenzív szagát annak a körülbelül százféle kéntartalmú vegyületnek (allil-szulfid) köszönheti, melyet a fokhagyma gerezdek tartalmaznak.

 

Számos tudományos kutatás bizonyította az elmúlt években, hogy a fokhagyma segít megelőzni a koszorúér-betegségeket. Hatástalanítja a véralvadásban szerepet játszó fehérjéket, értágító tulajdonsága révén pedig csökkenti a vérnyomást, és koleszterincsökkentő.

 

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a gyomorfekély kialakulásában komoly szerepet játszó Helicobacter pylori ellen is remek ellenszere a fokhagyma.

 

Az amerikai Wright State University szerint a fokhagyma majdnem olyan jó antbiotikum, mint a penicillin. Ráadásul a fokhagyma egyik fontos előnye, hogy testünk idővel sem válik ellenállóvá vele szemben, mint néhány modern antibiotikum esetében.

 

Egészséges antioxidáns, azaz baktérium- és vírusölő hatása mellett, a fokhagyma (különösen az érettebb gumók) erőteljes antioxidánsként is viselkedik. Az antioxidánsok pedig segítenek megvédeni testünket a szabadgyökök káros hatásaitól.

 

Kellemetlen szaga ellenére fogyasszuk rendszeresen egészségünk érdekében!