Gyümölccsel az immunerősítéssért
Az őszi meghűlések, és közösségekben terjedő vírusok ellen idejében megkezdett immunerősítő-kúrával védekezhetünk.
A zöldségekkel és gyümölcsökkel teli táplálkozás mellett külső segítséget (gyógyszertárban kapható készítményeket) is igénybe lehet venni. Olyan szereket célszerű választani, amely egyszerre erősíti az immunrendszert, illetve biztosítja a hasznos nyomelemek bevitelét, s mindemellett vitaminokat is tartalmaz.
Egészséges őszi gyümölcsök:
A szőlő: A legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, mely a helyes szívritmus működéshez szükséges. C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai befolyásolják az immun- és idegrendszert és az anyagcserét. Antioxidáns hatású, óvja a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától és csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét, valamint a magas vérnyomást. De figyelem: magas a szénhidrát tartalma, ezért a cukorbetegek csak mértékkel fogyasszák!
Alma: Az alma pozitívan befolyásolja az emésztést, a nem gyulladásos ízületi betegségeket, a köszvényt, a vérszegénységet, valamint az urológiai problémákat. A szőlőhöz hasonlóan teljes értékű gyümölcs, kizárólag almán is hosszú ideig el lehet élni. Az alma kevés kalóriát tartalmaz, vízhajtó hatású, káliumban, rostokban gazdag. Jól telít. Segít a vesekő megelőzésében is, valamint a fogszuvasodás ellen is, ugyanis stimulálja a nyálelválasztást a szájban.
Szilva: Fogyaszthatjuk nyersen, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben. A szilvában lévő klorogénsav hatékony antioxidánsként veri vissza a szabadgyökök támadását.