Itt a bejglisütés ideje - diós bejgli recept

2012.12.22 09:16

Diós Bejgli

 

 

Hozzávalók a tésztához:

másfél dl tej

10 dkg cukor

5 dkg élesztő

50 dkg liszt

15 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez

2 tojás +1 a tészta megkenéséhez

1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

60 dkg darált dió

45 dkg porcukor

fél dl rum

3 evőkanál mazsola

diós töltelékhez a cukrot főzd fel egy kevés vízben, majd add hozzá a diót, illetve az ízesítőket. A rumot a végén keverd bele. Hagyd kihűlni, mielőtt a tésztába tekered

A tészta elkészítéséhez langyosítsd meg a tej felét, adj hozzá egy kevés cukrot, és tördeld bele az élesztőt. A lisztet egy nagy tálban keverd el a cukorral, egy csipet sóval, a tej másik felével, a tojással és a vajjal. Végül dolgozd hozzá az élesztős tejet is. Fél órán keresztül keleszd letakarva, meleg helyen. Fél óra elteltével add hozzá a citromot, majd keverd erősen addig, amíg a tészta fényes és levegős nem lesz. Ezután újabb fél óra kelesztés következik.

Ha már szépen feljött, nyújtsd egy centi vastagra, kend meg a kihűlt töltelékkel - ha a töltelék meleg, a bejgli sütés közben kireped, és nem lehet szépen szeletelni -, majd óvatosan tekerd fel. A kivajazott tepsiben még utoljára hagyd fél órát pihenni, majd kend meg a felvert tojással, hogy majd szép aranysárga legyen, majd szurkáld meg villával. 200 fokon egy óra alatt gyönyörűen megsül.