Két hét múlva indul a MAGYAR dinnyeszezon

2013.07.02 22:47

Két hét múlva indul a dinnyeszezon, a fogyasztók július közepétől extra lédús első osztályú magyar gyümölcsöt találnak a piacon és az üzletekben - hangzott el a Medgyesegyházán a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szezonnyitó ülését követő sajtótájékoztatón.

    A szezon két hetet csúszik a késői kitavaszodás és a csapadékosabb időjárás miatt. Az előzetes becslések szerint a termés 90 százaléka lesz első osztályú, a maradék tíz százalék másodosztályúként kerül az üzletekbe - mondta Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar dinnye a tavalyi évhez hasonlóan a jogszabályban előírt szigorú minőségi paraméterek alapján kerül az üzletekbe és az osztályba sorolásnál a küllemi előírások mellett kiemelt szempont a gyümölcs cukortartalma.           
    Hozzátette: a dinnyeágazat szereplői a Vidékfejlesztési Minisztériumban csütörtökön találkoznak a nemzetközi áruházláncok képviselőivel, ahol a termelők a tavalyi évhez hasonlóan egyezségre törekszenek annak érdekében, hogy a nagy áruházláncok a tömegáruknál alkalmazott akciók helyett ismerjék el a felvásárlási árakban a minőségi, első osztályú szántóföldi gyümölcs előállítási költségeit, ami hektáronkénti 1,5-1,6 millió forint.