Lúgosítás az egészségért!
Testünk alapvetően lúgos kémhatású: a szöveti nedvek pH-ja 7,4 körül mozog. A vér pH-ját, amit mérni szoktunk, a szervezet bármi áron próbálja megfelelő szinten tartani, épp ezért csak igen kóros állapotokban változik meg, a szöveti nedvek pH-ja azonban könnyebben változik. A vizelet vagy nyál pH értéke (többszöri mérést is figyelembe véve) mutatja meg pontosabban, hogy mennyire van szervezetünk elsavasodva.
Egy táplálék savas vagy lúgos jellege azt jelenti, hogy a lebomlása során keletkező végtermékek inkább savasak, vagy inkább lúgosak. A zsírok semlegesek, a zöldségfélék, magvak lúgosítanak, a húsok, finomított szénhidrátok, magas cukortartalmú gyümölcsök, üdítők, tejtermékek pedig savasítanak. Nem az a lényeg, hogy a táplálék savas vagy lúgos, hanem az, hogy a végterméke milyen.
A helyes arány 80% lúgosító, 20% savasító táplálék lenne (erre volt berendezkedve a szervezet évezredeken keresztül), de napjaink táplálkozási szokásai ezt kicsit sem követik. Ráadásul a környezeti szennyeződések (kipufogógáz, háttérsugárzás) tovább rontják a helyzetet.
Mit tehetünk ha szervezetünk el van savasodva?
Fogyasszunk lúgosító hatású élelmiszereket!
Ilyen pl.:
Gyümölcsfélék:
ananász (friss), banán, őszi-, sárgabarack, cseresznye, datolya, dinnye, sárgadinnye, egres, füge, körte, mazsola, szőlő, ribizli.
Zöldségfélék:
paradicsom, articsóka, zöldbab, borsó, bors, algák, olíva, brokkoli, fokhagyma, hagyma, kapor, káposzta, kelkáposzta, petrezselyem, sárgarépa, spenót, sóska, spárga, torma, friss uborka, zeller, saláták, retek, szójabab, szójalecitin, gabonafüvek (árpafű, búzafű stb.), lucernafű, száraz bor.
Savasító hatású, „káros” ételek:
Az összes befőtt, cukorral eltett gyümölcs, minden tejtermék és húsféle, a tojásfehérje, a margarinok és vajak, a bab, a lencse, a gabonafélék, a tészták, a burgonya, a fehér rizs, minden olajos mag, a méz, az alkoholos italok, a kávé, kemény sajtok, hús, kolbász, tojás, hal, csokoládé, kakaó, finomlisztből készült termékek, sós földimogyoró, kávé, Cola, tömény szesz, cukor és minden cukor tartalmú termék.
Érdemes a következőket beiktatni étrendünkbe, amellett, hogy a savasító dolgokat próbáljuk kerülni:
Frissen préselt, zöld zöldségek a lúgosítás érdekében – Leveles kel, spenót, petrezselyem, zeller, uborka, brokkoli, búzafű, fejeskáposzta, árpafű, stb. Igyon 8-12 (2,5 dl-es) pohárral naponta a 2-3 liter vízen felül. Ezek iszogatásához persze elszántság kell.
Nyers, zöldségpüré levesek – Ezek némileg élvezhetőbb ízűek. Segítenek a testnek leküzdeni a mérgeket és a gombákat. Az olyan összetevők, mint a fokhagyma, vöröshagyma vagy a zöld zöldségek, méregtelenítenek, és megnövelik a tisztítás hatékonyságát.
Egy jó kis recept:
Spárgaleves
Hozzávalók:
12 szár vágott spárga
1 avokádó
5-6 nagy paradicsom
1 csészényi petrezselyem
3-5 aszalt paradicsom
1 csészényi szárított hagyma
4 gerezd friss fokhagyma
1 paradicsompaprika
1-2 teáskanál provanszi fűszerkeverék
2 teáskanál kapor
2 vékony szeletekre vágott citrom
Keverje össze az összetevőket (a citromot kivéve) turmixgéppel, majd melegítse meg egy edényben, de ne főzze meg; melegen és hidegen is tálalható, citromszeletekkel köríthető.
Ha nem akarunk eddigi étrendünkön sokat változtatni, de tenni szeretnénk egészségünk érdekében valamit, akkor javallott a lúgos víz fogyasztása. A lúgos víz rendszeres fogyasztásának előnyei között szerepel többek között a fogyás és az öregedés lassulása is. Í
Ezen kívül lúgosító táplálék kiegészítőket is találunk szinte minden patikában.
Megéri egyszer letesztelni szervezetünket és kicsit figyelni - erre az úgy látszik fontos -lúgosításra.