Fincsi kakaós csiga: reggelire vagy vendégvárónak is kitűnő

2013.01.01 10:48

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt

2 tojás sárgája

5 dkg élesztő

4 dkg vaj

4 dkg cukor

2,5 dl langyos tejhttps://ghu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=.W1AVOLyT6ftrvtEdri4ENUK.BjBzlfCae2EdpZlyh7.q7/stparam=zonngmetvzaz élesztő felfuttatásához + egy pici cukor

1 csipet só

A töltelékhez:

14 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

10 dkg vaj

3-4 teáskanál cukrozatlan kakaó

A locsoláshoz:

2 dl tejszín

5 dkg cukor

1 teáskanál fahéj

Elkészítés:  A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük.  Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük, és éles késsel  karikákat vágunk belőle. Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra elhelyezzük benne. A tetejüket tojássárgával megkenjük, és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt csigák összenőnek. Előmelegített sütőbe (160 fokos) tesszük a tepsit, és közepes lángon sütjük a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós.  Én fahéjat is szoktam tenni a tejszínbe. Egy nagy tepsibe (ami gyárilag a sütőé) másfélszer  vegyük a receptben szereplő adagokat.

 

Jó étvágyat!