Fincsi kakaós csiga: reggelire vagy vendégvárónak is kitűnő
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
2 tojás sárgája
5 dkg élesztő
4 dkg vaj
4 dkg cukor
2,5 dl langyos tejaz élesztő felfuttatásához + egy pici cukor
1 csipet só
A töltelékhez:
14 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
3-4 teáskanál cukrozatlan kakaó
A locsoláshoz:
2 dl tejszín
5 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
Elkészítés: A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük, és éles késsel karikákat vágunk belőle. Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra elhelyezzük benne. A tetejüket tojássárgával megkenjük, és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt csigák összenőnek. Előmelegített sütőbe (160 fokos) tesszük a tepsit, és közepes lángon sütjük a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós. Én fahéjat is szoktam tenni a tejszínbe. Egy nagy tepsibe (ami gyárilag a sütőé) másfélszer vegyük a receptben szereplő adagokat.
Jó étvágyat!